Är det inte fantastiskt? Att du kan VÄLJA vilka tankar du ska tänka, för varje tanke du tänker skapas antingen en känsla av harmoni, balans, glädje – dvs lycka – eller en störning, olust, irritation – dvs olycka. Det betyder att genom valet av tanke är det också möjligt att välja sin känsla.
För det är nämligen så att varje tanke och fantasi du har påverkar din kropp rent fysiskt. Medicinska undersökningar visar hur tankar och fantasier påverkar salivproduktion, puls, muskelspänning, blodsockernivå, mag- och tarmaktivitet, blodtryck och andning osv. Om du dag efter dag fokuserar på en tragisk händelse eller oroar dig för sådant som kan hända, påverkar det dig fysiologiskt på ett sätt. Tänker du dagligen istället på en händelse som är glädjefylld och härlig, påverkar det din kropp på ett helt annat sätt. Du påverkar dig själv genom de tankar du väljer att tänka.
Skulle det kunna vara möjligt att må bra längre stunder och oftare? Kan en känsla av hopp, närvaro, kraft och glädje vara resultatet av ett val? Skulle lycka kunna vara ett val? Att det ”hänger” på dig att göra det valet, inte på omständigheterna eller ”de andra”. Svaret är JA, för det är dina tankar om det som händer dig som bestämmer dina känslor. Ändras din tanke ändras din känsla.
Om du kan välja känsla så kan du också välja lycka, du själv ansvarar för din lycka eller olycka för du är den som skapar dina tankar. Att välja lycka är inte att förneka besvärliga känslor. Det är att välja att inte stanna kvar där.
För några år sedan läste jag en kurs i allmän psykologi där en av föreläsningarna handlade om vilka faktorer som korrelerar med lycka. Det framkom följande:
– Man förstår sina känslor och motivationer
– Man har tillgång till sina egna och andra känslor
– Man kan uttrycka sina känslor
– Man känner mer kärlek än hot
– Man har mer positiva känslor
– Altruism, ett ord som jag tycker mycket om och som betyder osjälviskhet. Omtanke om andra, helt eller delvis med åsidosättande av egna intressen.
Kommentera gärna.
Källa: Att välja glädje, Kay Pollak
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]