Categories: Friskvård

Massageochbalans

Share
[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22.7″ custom_padding=”0px||0px|||”][et_pb_row _builder_version=”3.22.7″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.22.7″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ custom_margin=”||-28px|||”]

Många av mina klienter som kommer till mig har värk i kroppen på grund av att muskelvävnader är överbelastad, underaktiverad eller är för korta, vilket också leder till att kroppens rörelsemönster försämras. När det har varit spänd länge i en muskel där muskelcellerna inte längre kan slappna, utan stannar i ett kontraherat läge, då uppstår värk och triggerpunkter.

Karakteristiskt för triggerpunkter är att de är väldigt ömma när man trycker på de, samtidigt som smärtan strålar utåt. Oftast har vi latenta triggerpunkter, dvs det känns inte när man inte trycker på det. När de blir aktiva så känner man en smärta hela tiden och smärtan är oftast inte på det stället där problemet sitter, utan det kopplas ihop med nervsystemet och bindväven som ger smärta på andra delar av kroppen.


En annan orsak till smärta kan bero på att andra delar av kroppen behöver kompensera ett rörelsemönster för den ursprungliga värk och minskad rörelse. Så hur ska man göra för att slippa triggerpunkter och värk? Genom att först släppa på spänningar i muskler och bindväv och sedan genom att ändra ett rörelsemönster och/eller inte vara för länge i en statisk rörelse. Ett bra sätt att förebygga stelhet är när man jobbar att man pausar en gång i timme genom att skaka lite och sträcker ut överkroppen med några enkla stretchövningar.

Om man tränar mycket behöver man även tänka på att musklerna behöver återhämtning genom stretch och massage. Många människor tror att så länge de tränar så får de ingen värk, utan kommer att må bra, men det är inte riktigt så enkelt. Utan ju mer vi tränar ju mer viktigare är det med att återhämta och vila oss, för det är då som vi reparerar cellerna i kroppen och blir därmed starkare. Vi måste dra ut muskeln som har varit i en kontraherad läge vid träning, för att undvika t ex triggerpunkter. För att få kvalitet på träningen måste du återhämta dig mellan träningen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]