Categories: Massage

Massageochbalans

Share
[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22.7″ custom_padding=”||0px|||”][et_pb_row _builder_version=”3.22.7″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.22.7″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″]

Massagens fördelar är många. Värme och hudberöring frigör hormonet oxytocin, som ökar blodgenomströmningen.

Detta gör att giftiga ämnen och slaggprodukter lämnar kroppen. Samtidigt uppnås en känsla av fysiskt och psykiskt välbehag samt avslappning (se Taktil massage nedan). Oxytocin anses även minska aggression, ångest och stress, samt öka vår sociala förmåga, dvs underlättar interaktion och samarbete med andra personer. Det finns många olika slags massage stilar som alla har olika funktioner, här är några av dem.

Svensk klassisk massage: Den klassiska massagen är läkande och djupgående. Det minskar spänningar och värk i muskler och leder samt svullnader orsakade av dålig cirkulation. Massagen gör förkortade, spända muskler längre och lugna. Det används i friskvårdande syfte och för rehabiliterande behandling av skador och besvär i muskler och leder.

 

Triggerpunktsbehandling: En triggerpunkt är en öm punkt i en muskel som kan vara latent eller aktiv. Aktiva triggerpunkter kännetecknas av att det ger en strålande smärta då man trycker på den. Triggerpunkter på axeln kan stråla upp  till huvudet och ge huvudvärk och yrsel. På samma sätt kan triggerpunkter på sätesmuskler stråla ner till benen och då ge upphov till falsk ischias. Man kan kombinera den klassiska massagen med tryck och töjning på triggerpunkterna.

Bindvävsmassage: Stress, smärta och muskelspänningar under lång tid medför påfrestningar i kroppen och gör att ny, stram bindväv bildas. Bindväven stödjer och håller samma vävnader och organ i kroppen. De flesta skador repareras genom att en tät, stram och oelastisk bindväv bildas. Det kan försämra blodcirkulationen. Målet är ökad nervkontakt i stela, smärtande eller ömma kroppsdelar, ökad utrensning genom blod- och lymfsystem samt mer cirkulation i energibanorna. Bindvävsmassage ökar rörlighet och löser upp spänningar. Det har visat bra effekt vid t ex fibromyalgi.

Taktil Massage: Behandlingen görs med långsamma och mjuka strykningar över huden, det kallas också för taktil stimulering. Det är en lätt form av massage och beröring som är djupt avslappnande och används ofta som rehabiliteringsåtgärd vid stress, ångest och utmattningsdepression (utbrändhet). Den används också inom psykiatrisk omvårdnad och äldrevården. Läs även om oxytocin överst på sidan.

Koppningsmassage: Koppning är en gammal traditionell läkekonst, där man med hjälp av sugkoppar skapar ett undertryck som påverkar bindväven runt musklerna samt skapar en “ebb och flod” i  kroppsvätskorna (blod, lymfa och vatten). Med hjälp av koppningsmassage minskar man den stela och strama bindväven som har skapats på grund av spänningar och skador. Vätskecirkulationen ökar och bidrar till att transportera bort slaggprodukter i bindväven. Koppningsmassage behandlar bland annat smärta och stelhet i kroppen, menstruationsvärk, förstoppning och celluliter.

Zonterapi: Zonterapi som även kallas för reflexologi är en behandlingsmetod som stimulerar kroppen till självläkning via tryck på reflexpunkter. Det görs framförallt på fötterna, men även händer, ansikte och öron kan behandlas. Metoden utgår ifrån att hela kroppen finns representerad under fötterna, därmed så påverkar behandlingen både organ, muskler, skelett och hormonsystemet. När en zon som ömmar indikerar det en obalans eller störning i kroppen. Vid behandling stimulerars de olika reflexzonerna med ett distinkt tryck. Det leder till en reaktion i det området zonen som svarar mot, energiflödet ökar och kroppens egen självläkningsprocess sätts igång. Det känns som hela kroppen fått massage, fast endast fötterna blivit behandlade.

Jag hoppas att du gillade detta blog inlägget och fick lite nya kunskaper om massage!

Ha det så bra, Yi-hong.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]